Krisna-völgy területe 1993-ban, most 25 éve került az egyház tulajdonába. A somogyvámosi polgármester nagyon barátságos és segítőkész volt. Az akkori 120 hektárnyi területen nem volt más, mint egy öreg birka akol. Ez nemcsak az állatoknak szolgált otthonául, hanem az ország különböző tájairól ideköltözött szerzeteseknek is, akik igen lemondott körülményeket vállaltak itt magukra.

A fürdő, konyha és templom fóliával körülkerített cölöpökből állt. Volt egy szintén fóliával kibélelt gödör és pár hordó, ahova a faluból hordták fel a vizet. Télen ez komoly kihívást jelentett, mert sokszor előbb fel kellett törni a befagyott jeget a víz tetején és utána azzal fürödni kint a szabadban. A főzés ugyanígy történt. A körülmények igencsak próbára tették az akkori híveket, de a hit és kitartásuk segítségével mindannyian sikeresen vették az akadályokat.

A lányok kezdetben a faluban laktak, onnan jártak fel az egy kilométeres földúton hajnali 4-re, mert reggelente akkor kezdődtek a lelki gyakorlatok. Esős időben inkább mezítláb közlekedtek, mert a gumicsizma beleragadt a sárba. A reggeli éveken át vízben főzött búza volt. Az ebéd pedig abból készült, ami kezdetekben megtermett a farmon. Főleg répa, burgonya és cukkini. De mindenki nagyon lelkes és boldog volt. Fűtötte őket a vágy, hogy szép templomot építsenek Krisnának.

Így 94’-ben el is kezdődhetett a templom építése. Lelki vezetőnk, Srila Sivaráma Swámi Maharája kiválasztotta a templom alapjául szolgáló földterületet. Akkoriban sokan találkoztak az utcán Krisna-hívőkkel, akik „téglára” gyűjtöttek adományokat. A főfalak egyébként vályogból készültek, melyet két téglaoszlop közé döngöltek az itt élők.

Ezzel párhuzamosan a művészetre tehetséges, illetve hozzáértő hívők elkezdték megalkotni az épületet díszítő elemeket. Ezek közé tartoztak a folyosót díszítő domborművek, a szentélyt mesebelivé varázsoló élénk színű festmények, a különböző dekorációs elemek, a fő- és mellékoltárok és még sok más.

96’-ra végül elkészült a templom. Még a megnyitó előtti pillanatokban is az utolsó simítások történtek. Több mint 5000 vendég jött el az átadásra! Erre senki sem számított, de mivel szerte az országban gyűjtögettünk adományokat, híre ment a farmunknak és sokan kíváncsiak voltak az eredményre.

Persze ezzel nem állhatott meg munka, hiszen kellettek lakóházak az itt élőknek. Valamint nyílt egy művészeti stúdió, fazekas műhely és pékség is. Aztán a birka akol is felmondta a szolgálatot és megépült a gyönyörű tehénvédelmi központunk. Miután nyugodt körülmények lettek, elkezdtek családok is letelepedni Krisna-völgyben. Egyik hívőnk ekkor úgy döntött támogatja egy iskola megépülését az itt élő gyerekeknek.

Mivel egyre több vendég érkezett hozzánk, kinőtte magát egy vendégház is. Elkezdődött emellett a fák ültetése és a parkosítás is. Ezen felül a területen átcsordogáló kis patakunkat két helyen kiszélesítettük és két szép tavat alakítottunk ki. Ennek a forrásától nem messze megalakult a méhészetünk és egy népi játszótér, mely azóta már új helyre költözött. A kertészet is szépen kiépült a három hajós pincével együtt, így a vendégek kényelmesen meglátogathatják a helyeket, ahol termeljük és tároljuk a zöldségeket. A fazekas műhely idővel átalakult befőző üzemmé, ahol rengeteg terményt tartósítunk télire.

Krisna-völgy most már egy gyönyörű botanikus kertté varázsolódott. Sok különleges fával, védett madarakkal, dísztavakkal, lugasokkal, bambuszligettel, szent helyeket képviselő pavilonokkal, zöldellő legelőkkel, búzaföldekkel, virágkertészettel és hangulatos pihenőhelyekkel, középpontban a szentély díszes oltárán álló Úr Krisnával és Örök Párjával.

 

Szeretne eltölteni akár több napot is Krisna-völgyben, vagy Csoportjával fesztiválprogramunkon részt venni?

Kérjük, hívja fel Turisztikai Szervezőnket a +36 30 436 39 00 -es mobilszámon, aki szívesen segít Önnek programja összeállításában!