Négy évvel ezelőtt tartottunk egy kis programot kint a szántóföldön, mielőtt elkezdtük volna az aratást. Az elmúlt három évben követte ezt az Aratófesztivál, amivel Krisnát dicsőítjük, aki kegyesen gondoskodik a gyermekeiről, élelemmel, gabonával látva el őket.
Mindenki teste gabonaféléken él, melyek az esõbõl származnak. Az eső a jagja [áldozat] végzésébõl ered, a jagja pedig az elõírt kötelességekbõl születik. (Bhagavad Gíta 3.13)

Amikor a természetben, a természettel együtt élünk akkor nagyon magától értetődő az a tény, hogy az élet alapja az élelem. Sajnos a mai becsapott társadalomban az emberekkel sikerült elhitetni azt, hogy az élet alapja a pénz, hiszen azzal mindent és mindenkit meg tudunk vásárolni. Az élelmiszer az csak egyike a bevásárló központok polcain található termékeknek, és ráadásul nem is a legdrágábbak közé tartozik. Minek aggódni miatta, pazarolni rá az időt, hogy megtermeljük…

Friss levegő, tiszta ivóvíz és megfelelő táplálék nélkül azonban nemcsak nincs, de egyáltalán nem létezhet minőségi élet. Egy józan kultúrában a mezőgazdasági termelést és az abban résztvevőket nagy becsben tartják, hisz az ő tevékenységük az állam/nemzet igazi gazdagságának az alapja. Ez a fajta valós gazdaság/gazdagság egyben a nemzet szuverenitásának a forrása is.

Jó minőségű élelmiszer az, amit a saját szemed előtt természetes módszerekkel termelnek. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy amit magadnak megtermelsz. Fontos ezt is megérteni, akkor, amikor már nem is csak az a fontos, hogy házi tejet igyunk, hanem az is hogy a gazda, ne hal liszttel etesse a teheneket, mert akkor még a tej se vegetáriánus…

Az aratófesztiválon ilyesmiken meditálunk, miközben lelkesen végezzük a különféle tevékenységeket. Kaszálunk, lehordjuk a gabonát, kicsépeljük a magot, egy kis malommal megõrõljük, majd pedig ott helyben meg is sütjük. A friss gabonát végül csapáti, vagy puri, azaz indiai lepény és kenyér formájában ajáljuk fel Krisnának. Ha Őt sikerül elégedetté tennünk, akkor mindannyian természetes módon boldoggá válunk.

A fesztiválról készült képeket itt nézhetik meg. A videó összeállítást pedig itt: