karacsony2008_banner_150

Karácsony ünnepét mindenki fontosnak tartja, a szempontok és az érzések azonban sok esetben különböznek. Azok is megajándékozzák szeretteiket ezen a napon, akik nem tekintik magukat vallásosnak, nem tartoznak egyik felekezethez sem.

Szinte biztos az is, hogy a kereszténységtől eltérő hitet gyakorlók is gazdagodnak ebben az időszakban néhány díszes csomagocska mellett az ajándékozás örömével is. Így van ez nálunk, Krisna-völgyben is. Mi, Krisna-tudatú hívők szintén „megüljük” Jézus születésének ünnepét.

Bizonyára sokakban felmerül a kérdés, hogy miért fogadjuk el egy másik ősi vallás központi alakjának egykori, Földünkön való jelenlétét, és hogyan magyarázzuk történetét. Kérdőjeleket fakaszthat az is az olvasóban, hogy a katolikus vallásétól teljesen különböző ünnepnaptárunk dátumai között mégis hogyan kaphat helyet ez a méltán neves ünnep, a Karácsony.

Jézus Krisztus kettőezer évvel ez előtti eljövetele a történelem egyik legfontosabb eseménye – ezt talán mindenki elismeri, aki hisz abban, hogy ez a kiemelkedő személyiség tényleg itt élt a Földön. Mi, „krisnások” szintén jelentős szerepet tulajdonítunk a mennyei világból – Isten örök otthonából – „nagykövetként” érkezett Krisztusnak, Isten egyik örök társaként elismerve Őt. Ha csak felszínesen vizsgáljuk is meg a Krisna-tudat és a kereszténység tanításai közötti hasonlóságokat, rögtön párhuzamot vonhatunk a két „világmagyarázat” között: a Mózes által kinyilatkoztatott Tízparancsolat az általunk követett négy szabályozó elvnek felel meg, könyörületességre, tisztaságra, igazmondásra és tudásra, valamint lemondásra intve az emberiséget.

A Karácsony kapcsán az ősi, indiai Dípávali ünnep mutatja meg leginkább a két vallás rokonságát. Ez az ünnep a hinduk karácsonya, a fény ünnepe. A dípa lámpást jelent, a vali pedig sokat. Ezen a napon rengeteg lámpást helyeznek el a templomokban, az utcákon és az otthonokban, melyekkel az Úr egyik formájának, Rámának mutatják az utat, hogy visszataláljon Ajódjába, birodalma fővárosába a Rávana démon legyőzése utáni harcból tizennégy évig tartó száműzetését követően. A Dípávali e történet mögött húzódó valódi célja azonban az, hogy Istent visszahívjuk a szívünkbe.

Hogy miért ünnepeljük meg mi is a ránk jellemző, sajátos módon ezt a jeles napot? Jézus iránti tiszteletünk kinyilvánítása miatt; e kérdésre azonban még más, világiasabb válasz is helyet kér. Ez az ünnep olyannyira beleivódott szinte minden kultúrába – mint szükséges jó – hogy elviekben lehetetlenség elkerülni. Mint fentebb is kifejtettük, vallástól és nemzetiségtől függetlenül ezen a napon szinte mindenki ad és kap ajándékot. A Krisna-hívők nagy része is – ha nem is szigorúan gyakorló, de – magát mégis keresztény valló családban nevelkedett, így mindannyiunk magával hozta a Szeretet ünnepe körüli szokásokat. Emiatt tehát a szüleink, rokonaink és régi barátaink felé érzett szeretet és hála is közrejátszik abban, ami miatt mi is megemlékezünk erről a napról.

Lényeges kifejezés a Karácsony kapcsán a „szeretet” szó, hiszen ez a piros betűs ünnep eme nemes érzés jegyében telik el, azaz, kellene, hogy elteljen, sajnos azonban néhány más sugallat is felszínre kerülhet ilyenkor. A reklámok a birtoklási vágy és a megfelelési kényszer fokozására egész évben remekebbnél remekebb stratégiákon keresztül változtatják fogyasztóvá a társadalom tagjait. Ez az időszak azonban még inkább kiemelkedő lehetőséget ad arra, hogy néhány napon, vagy héten keresztül a „mit”, „kinek”, „hol”, „mennyiért”, és társaik kérdések bűvkörében éljünk. Egyre ritkább az olyan lélek, akinek nem jut mindezen kérdések mellett eszébe más, nem kívánatos felvetés is, mint „mennyi pénzem marad”, melyik a legolcsóbb”, vagy épp az, hogy „én akarom adni a legdrágább csecsebecsét”. Elgondolkozunk-e valójában azon, hogy ajándékunk kifejezi-e a szeretetünket a megajándékozott iránt, hogy örömet okozunk-e vele és valóban olyan dolgot vásároltunk-e, amire neki van szüksége, és nem inkább mi örülnénk, ha birtokunkban lenne az a tárgy? Bizony nem könnyű figyelmen kívül hagyni elanyagiasult világunkban ezeket a kérdéseket. Ha be is férkőznek gondolatainkba, néhány nagyszerű módszer segítségével el is hessegethetjük őket.

Az adventi időszakban a fent említett kérdések miatti folyamatos stressz helyett áldásosabb felszínre hoznunk azokat a gondolatainkat, amik szeretteinkkel kapcsolatosak. Gondoljunk azokra a tárgyi, de főleg a nem kézzelfogható ajándékokra, amiket Tőlük kaptunk, és hogyan viszonozhatnánk azokat. Ha ez a decemberi meditációnk, választott meglepetésünk mellé garantáltan párosul a valódi szeretet érzése, így megvalósíthatjuk az Ünnep tényleges értelmét. Kedvező, ha a karácsonyfa mellett felmerül bennünk a kérdés: Miért ne gondolkozhatnék így az egész év során? Maga a csomagocska tartalma azonban még mindig tisztázandó. Könnyen elkerülhetjük a vásárlási láztól égő forgatagba való belecsöppenést, ha nem a legnagyobb multik boltjainak polcain keressük a vásárfiát, azt ugyanis valódi lehetőségünk nyílik megtalálni abban a néhány, igazi, romantikus, adventi hangulatot árasztó karácsonyi vásárban is…csak az időt kell kifogni, hogy ne ragadjon el minket itt is a tömeg. A szeretetteljes hangulatot adó percekre a legkiválóbb garanciát azonban az biztosítja, ha magunk által nagy gonddal elkészített ajándékkal kedveskedünk azoknak, akik fontosak nekünk. Mi, Krisna-hívők is főként ilyen, saját készítésű, nem ritkán helyi alapanyagokból álló tárgyakat ajándékozunk szeretteinknek. Csak idő kérdése az egész, mindannyian ismerjük azonban az örök igazságot: ideje arra van az embernek, amire akarja, hogy legyen.

Az ünnep remek alkalom arra, hogy a társadalom azon tagjai felé is kimutassuk együttérzésünket, akiknek kevesebb lehetőségük van szeretetet kapni, és adni. Véleményünk szerint minden egyháznak fontos feladata, hogy a rászorulókat lehetőségeihez mérten segítse. Ezért rendezzük meg már közel huszadik alkalommal minden évben a három napos Blaha Lujza téri karácsonyi Szeretetlakománkat Budapesten, melynek során háromezer rászorulót vendégelünk meg Istennek felajánlott ételekkel, feltétel nélkül. Nem csak anyagi szempontból nevezhetünk azonban valakit rászorulónak. A lelkiek terén a társadalom minden tagjának szüksége van arra, hogy részesüljön Isten kegyében. Az ételosztásunk mellett – amit évközben is minden hétköznap megtartunk – más módon is igyekszünk szolgálni a társadalmat. A decemberi hónapban országszerte utcai “könyvvásárt” tartunk, és Sríla Prabhupáda – a Krisna-tudat nyugati világbeli úttörője – az ősi, indiai bölcsességet, valódi értékeket bemutató műveit ajánljuk adományokért cserébe.

Könyvosztóink november közepétől Szenteste napjáig vannak az utcákon. Amikor másfél hónapnyi távollét után végre hazatérnek, nagy szeretettel, „karácsonyi partival” köszöntjük őket. Számunkra a Karácsony a könyvek – azaz a szeretet – terjedésének, és az azokat áruló társaink erőfeszítéseinek az ünnepe is. Amikor tehát újra együtt van Farmunk összes lakója, kezdetét veszi az ünneplés. Mi is állítunk fenyőfát a templomszobában, ahol ilyenkor is, – mint mindig – a gyertyák fénye ad különleges hangulatot. Az oltárunkon álló Isteni Pár – Rádharáni és Krisna – ez alkalommal egy különleges, karácsonyi ruhában pompázik, és maga az oltár is ünnepi díszekkel van tele. A napot énekléssel és tánccal, beszélgetéssel, lakomával és ajándékozással töltjük. Este aztán az itt élő családok otthonaikban is ünnepelnek, főként a gyerekek kapnak ilyenkor ajándékot. Sokan hazalátogatnak a szüleikhez, vagy épp a szülők jönnek el hozzájuk ezen a napon. Ha Szenteste nem is sikerül mindannyiunknak meglátogatni a családunkat, az ünnep többi napján már szinte mindenki rokonaival tölt egy kis időt.

Megbúvik még a mélyben egy szinte elfeledett, ámde nagyon lényeges kérdés: Miért a Szeretet ünnepe a Karácsony? Pontosabban: Ki e szeretet tárgya? Hamar rávágjuk, joggal: a családunk, a kedvesünk, a barátaink, a rokonaink. Így is van ez rendjén, de nem szabad figyelmen kívül hagynunk szeretetünk és figyelmünk legfőbb jogosultját: Istent. Mindenható, Allah, Buddha, Jehova, Krisna – mindegy hogyan nevezzük Őt, egy és ugyanaz, akinek valójában mindent köszönhetünk. Ha csak egy percre is, de gondoljunk Rá is ezen a napon, és viszonozzuk az Ő szeretetét is!


Békés, boldog karácsonyi ünnepeket és áldásokban gazdag új esztendőt kívánunk Önöknek!

Szeretettel:

Krisna-völgy lakói

45 hozzászólás

 1. Krisna völgy összes lakóinak kívánok:BÉKÉS BOLDOG SZERETETTELJES KARÁCSONYI ÜNNEPEKET!!!! GOURANGA ILDIKO

 2. Bő termést a földeken, roppanó gyümölcsöket, egészséges borjakat, tejbe cseppenő mézet, az oltáron mindíg friss virágfűzéreket s teli kosarat, sok új barátot. Munkátokhoz a jó erőt és a legjobb napokat az elkövetkezendő új évben. Haribolo 🙂

 3. Köszönöm a tartalmas karácsonyi üdvözletet,
  örömteli , jóegészségű 2009-et kívánok.

 4. Szeretetteljes és áldásokban gazdag boldog új esztendőt kivánok minden kedves Krisna hívőnek!

 5. Békés Boldog Új Esztendőt, jó egészséget kívánok mindenkinek.
  Márta

 6. Boldog új esztendőt kívánok Krinavölgy minden lakójának! Szeretetek sugározzon vissza Reátok. Jó egészséget, eredményes munkát hozzon a kétezerkilences év.

  Hare Krisna, hare Krisna.
  Krisna, krisna hare, hare.

  Hare Rama, hare Rama.
  Rama, Rama hare, hare.

 7. Haribol!Legszebb ajándék a szeretet,ez minden nyelven,minden vallásban egyet jelent!Köszönöm a jókívánságot,és áldott ünnepeket,szeretetben,békében gazdag új esztendő/ke/t kívánok minden hívő embernek! Tamás

 8. Kedves Krisna lakók!
  Magam és családom nevében kívánunk Nektek nagyon Békés Boldog Karácsonyi Ünnepeket! Nagyon jól esett a levél amit Tőletek kaptunk! Köszönjük!

 9. Kedves Krisna- völgy Lakói !

  Köszönöm a gyönyörű karácsonyi üdvözletet !
  Szüleimtől a Római Katolikus vallást örököltem, amit főképpen gyermekkoromban gyakoroltam.Később változott e vallással kapcsolatos viszonyom.Szívemből szólnak, mikor tanúságot tesznek az összes vallás létjogosultsága mellett.Igen ebben hiszek én is: Mindenki szeresse a saját hite szerinti Istenét! Szeresse embertársait! Szeresse a természetet, a földet ahol él.

  Köszönöm Önöknek a júliusi búcsú , valamint a “Létkérdés ” konferencia élményeit, tanúságait.

  Áldott Békés Karácsonyt kívánok Krisna-völgy lakóinak, valamint minden kedves Krisnásnak !

  Szeretettel: Szórád Zoltánné / Marcsi /

 10. Köszönöm a jókívánságokat és szeretetteljes Karácsony Ünnepeket és békés, boldog Újesztendőt kívánok a Krisna-völgy lakóinak és a klub tagjainak.

 11. Hare Krsna.
  Nagyon köszönöm a karácsonyi üdvözlő cikket.
  A völgy minden lakójának
  BÉKÉS BOLDOG SZERETETTELJES Karácsonyi Ünnepeket kívánok.
  A könyvosztó küldetésből hazatért bhaktáknak jó pihenést és sok örömöt kívánok a családjuk / és a közösség körében.

 12. Ezer köszönet!
  Áldott és szeretetben gazdag karácsonyt kívánok minden Krisna-hívőnek!

  Isten áldjon Mindenkit!

  Hari Bol – Ildikó

 13. Köszönöm a karácsonyi jókívánságokat és én is békés boldog ünnepet kívánok mindenkinek és szép újesztendőt.

 14. Boldog Békés és Szeretett teljes Karácsonyi ünnepeket és Új évet kivánok a világ minden lakójának!

 15. Nagyon köszönöm a jÓ kívánságokat,és viszont kívánok Áldott Békés Boldog Karácsonyt!

 16. Nagyon boldog,békés ,szép karácsonyt kívánok a völgy lakóinak!
  Goranga

 17. Nagyon boldog,békés,szeretetteljes karácsonyt kívánok a Krisna-völgy lakóinak.
  Goranga

 18. Nagyon tetszett ez a cikk, örülök, hogy elolvashattam. Nem is sejtettem, hogy a Krisna-völgyben is megünneplik a karácsonyt, de nagyon szép dolog szerintem. Kár, hogy a keresztyén vallás nem ennyire befogadó más vallások ünnepeivel szemben. Bár ha meggondoljuk, a Karácsony ünnepe sokkal régebbi eredetű és ahogy a cikk is írja, szinte minden kultúrában ünnepelnek ez idő tájt.

 19. Békés Boldog Karácsonyt kivánok nektek!!!!!!!

 20. Boldog karácsonyt,és sikerekben gazdag 2009-s évet kívánok minden Krisna-völgyi lakónak,különösképp a húgomnak/Cani/és családjának!

 21. Nagyon köszönjök a jókívánságot .
  Mi is kívánunk Önöknek szeretetben gazdag karácsonyt.

 22. Kedves Mataji!
  Köszönöm, hogy a magyar Krisna-hívők karácsonyi jókívánságát nekem is elküldted.
  Személyes hangú, mégis mély hitet és emberséget tükröző üdvözleted nagyon jól esik. Öröm számomra az Ünnep kapcsán az egyszerű élet és a nagyszerű gondolkodás meggyőző bemutatása.
  Neked és a Közösség minden tagjának lelki békét és valódi boldogságot kívánok. Gouranga.

 23. Békés Boldog Karácsonyt minden lakónak.
  Nagyon boldog új évet!

 24. Üdv,Mindeninek…Boldoggá tesz az ökunémia minden formája…Békés ünnepeket kívánok,Ági.

 25. Áldott Békés Boldog Karácsonyt kívánok minden kedves Krisnavölgyben élő Krisnásnak.

 26. Haribol!
  Boldog karácsonyi ünnepeket kívánok Radhe Syama-nak, a farm lakóinak, kívánom, hogy a következő évek áldásokban gazdagon teljenek.
  Gouranga!

 27. Krisna-völgy minden lakójának szeretetteljes, boldog ünneplést kívánok! Egyben sikeres és megelégedett új évet mindenkinek!

 28. Hálás szívvel köszönöm megható kedvességüket, és ezúton kivánok boldog, békés és szeretet teljes Karácsonyt minden
  kedves Krisna-hívőnek. A cikk pedig a vallások közötti hasonlóságról és a lélekkel való ünneplésről nagyon gondolat ébresztő. Most ünneplőbe öltözött a szívem.

 29. Köszönjük a jó kívánságotokat,mi is hasonló jókat és szépeket kívánunk Nektek.

 30. Békés Boldog Karácsonyi Ünnepet kívánok minden krisna hivőnek!

 31. Nagyon tartalmas volt a cikk a vallások közti hasonlóságról, a lélekkel való ünneplésről,bár magatok is tudjátok,hogy ezeket a gyönyörű tanításokat nem könnyű a 21.században megtartani. Még nektek se mindíg,pegit ti egy védett közösségben éltek, hát még annak aki a száguldó,kenyérharcos világban “kavar ezerrel”. Az ember legfeljebb mindent megtesz érte több-kevesebb sikerrel és reménykedik ,hogy egyre többen leszünk akik legalább nagyon akarják. És mindent meg is tesznek érte.
  Kívánunk Nektek is békés,boldog,áldott ünnepeket!
  Gouranga!

 32. Nagyonszépem köszőnőm ezt a kedves cikket.Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és sikerekben gazdag BOLDOG ÚJ esztendőt a Krisna-völgy lakóinak tisztelettel Szép Margit és családja.

 33. Haribol!
  Boldog Karácsonyt Srí Srí Rádha-Syámasundarának,Govardana Lálnak,és az összes bhaktzának a világon!!!
  Goranga!

 34. Köszönöm a kedves bhaktáknak ezt a szép,ünnephez illő,tatalmában teljes cikket erről a nemzetközi ünnepről.
  Fogadjátok tiszteletteljes hódolatomat(pamho)
  Minden dicsőséget Sríla Prabhupádának!
  Gouranga Haribol Hare Krsna és Boldog Karácsonyt az egész
  Farmnal bh Bánk Tibor

 35. Nagyon köszönöm!
  Minden krisnásnak hasonlóan szép ünnepet kívánok!

 36. KELLEMES ÜNNEPEKET KIVÁNOK MINDENKINEK TI OLYAN JO EMBEREK VAGYTOK RITKSÁG !!!!!
  VOLTUNK NÁLATOK AZT A VENDÉG SZERETETT AMIT TÖLETEK KAPTUNK NEM LEHET ELFELEDNI ÉS NEM IS SZERETNÉM KOMLOROL ICUKA !!!

 37. Köszönöm a jókívánságokat és én is hasonló kívánságaimat fejetem ki Önöknek,sok sikert kívánva további munkájukhoz.László.Csornáról.

 38. Köszönöm a jókívánságokat!
  Én és a családom minden tagja, nagyon boldog karácsonyt, és egészségben, sikerekben gazdag boldog új esztendőt kívánunk!

 39. A Krisnavölgy minden lakójának kívánok Boldog Békés
  Karácsonyi ünnepeket.
  Márta

 40. Isten hívására mindig megtalálod a helyes választ:
  Azt üzeni számunkra, hogy soha nem szabad feladni, nincs reménytelen helyzet. A Krisztussal való kapcsolatot minden körülmények között meg lehet élni.
  ” Olyan jó néha angyalt lesni, angyalt lesve a csillagok közt Isten szekerét megkeresni”
  “Hozzon a mai nap belső békét a számodra.
  Bízz az Istenben/Universumban annyira, hogy tudd,
  pontosan ott vagy, ahol lenned kell.
  Ne felejtsd el a végtelen lehetőségeket, amelyek a hitből erednek.
  Használd az adottságokat, amelyeket kaptál, és add tovább a
  szeretetet, amely megadatott számodra.
  Légy elégedett abban a tudatban, hogy az Isten/Universum gyermeke vagy.
  Legyen ez a tudat teljesen a tiéd, és adja meg lelkednek a dal, a tánc, a hála és a szeretet szabadságát.
  Ez mindannyiunké!”
  Hogyha megpróbálunk jobbak lenni, mint vagyunk, akkor körülöttünk is minden jobbá válik…”
  “…s a Föld, amin élünk, a szerint lesz jobb vagy rosszabb, hogy mi milyenek leszünk…”

 41. Én minden vallásal békében élek.Köszöntök mindenkit aki mélyen értelmezi az ünnepeket.Szeretetteljes Boldog karácsonyt és tartalmilag Gazdag Uj Évet kivánok!

 42. Nagyon kedvesek’ Minden JOT kivanok Onoknek az unnepekre es az elkovetkezo esztendore’ Sanyi.

 43. Haribol!
  Tisztelettel,és Meghatottsággal olvastam a Karácsonyi üdvözletet,melyet Krisna-völgy lakói küldtek nekem.ez a Bhakták kegye,hogy ily módon is kifejezésre juttatják figyelmüket felénk!tiszta szívből köszönöm Nekik.ezúton is kérem az Úr Krisnát, hogy ezeknek a Szent Embereknek könnyítse meg az útjukat vissza az Őshazába,vissza Istenhez!
  Hare Krisna !

 44. Békés Boldog Karácsonyt Kívánok a Krisnavölgyben élő minden kedves Krisnásnak.

Comments are closed.