Gyorsított ütemben épül a Védikus Planetárium Temploma az indiai Māyāpura városában, amely a vaiṣṇavák, a Kṛṣṇa-hívők számára a Föld egyik legszentebb helye. Az épületet Śrīla Prabhupāda, az ISKCON kiemelkedő lelki tanítómestere álmodta meg több mint 50 évvel ezelőtt. A templom a védikus univerzum modelljét is bemutatja. A Védikus Planetárium tervét évtizedekkel ezelőtt készítették el és már több mint 7 éve épül. A hatalmas véghajrában adományokkal lehet segíteni az építkezést.

A vaiṣṇavák szerint templomokat emelni az Úrnak és abban az Ő imádatát végezni, Szent Nevét dicsőíteni, ételt osztani a szegényeknek és a lelki világ kultúráját bemutató valódi kulturális központot létesíteni az emberi élet egyik legkedvezőbb cselekedete. A kampány az év legkedvezőbb napja, Akṣaya Trītīyā – amikor a Nap és a Hold az év során a legkedvezőbb, legáldásosabb pozícióban tartózkodik az égbolton -, és Nrisimha-caturdaśī, Kṛṣṇa védelmező formájának megjelenési napja között lesz elérhető. Mindössze 10 nap, de ez alatt a 10 nap alatt az építkezést vezetők szeretnék elérni, hogy a befejezéshez szükséges adományok megérkezzenek.

„Amint azt sokan biztosan figyelemmel kíséritek, sokféle fejlemény és újdonság történik a Védikus Planetárium Temploma körül. Ezúttal azonban a “Tíznapos támogatott adománygyűjtés” kampányra szeretném felhívni a figyelmeteket, amire két hét múlva kerül sor.

Talán találkoztatok az ezzel kapcsolatos videókkal, amelyekben az ISKCON vezetői a Facebookon, a Dandavats, az ISKCON Connection stb. oldalakon keresztül beszélnek a kampányról. A tíznapos időszak május 7., azaz Akṣaya trītīyā és május 17., Nṛsiṁha Caturdaśī közé esik. A kampány szervezői azt remélik, hogy ebben a 10 napban sikerül legalább 250 ezer dollárt összegyűjteni. Ezáltal egy olyan világméretű adománygyűjtésre kerülne sor, amire az ISKCON történetében még nem volt precedens.

Mindez csak akkor lehetséges, ha minden bhakta legalább egy kis összeget adományoz, mert Ambarīṣa prabhu (Alfred Ford, a Ford Motor Company igazgatótanácsának örököse és TOVP projekt elnöke minden dollár-adomány után ad még egy dollárt, s ezzel megduplázza a TOVP felépítésének céljára adott összeget.
Az adományokkal elérhető lesz, hogy legkésőbb 2022-re elkészüljön a gigantikus épület, amely mindamellett, hogy a világ legnagyobb és legkülönlegesebb épületeinek sorát fogja gazdagítani Kṛṣṇa 15. századi megjelenési formájának, Caitanya Mahāprabhunak a megjelenési helyén épül majd fel. A hívők szerint minden egyes tégla fontos ebben az épületben. Mindegy, milyen kicsi összeggel támogatja valaki az építkezést, önzetlenségének és tiszta odaadásának csodálatos lelki eredményei lesznek. A templomot most ugyan még építik, de turistacsoportok már időről időre bejárhatják az építkezést. Később, ha elkészült, minden embert arra bíztatnak majd, hogy legalább egyszer az életében zarándokoljon el erre a szent helyre és járja be a Védikus Planetárium építményét, amely egyszerre olyan lesz, mintha beutaznánk az egész kozmoszt, és az univerzumot átszelve végigjártuk volna a legfontosabb zarándokhelyeket Indiában. Az épület ad majd otthont a folyamatos 24 órás kīrtanoknak, az Úr Szent Nevét végtelenül fogják dicsőíteni, fesztiválokat és vallási ceremóniákat rendeznek majd meg benne. A Védikus Planetárium okot és lehetőséget biztosít majd arra, hogy az 5 legfontosabb vallásos kötelességet egyszerre végrehajtsuk – szent helyen élni, vagy tartózkodni, tanulmányozni és hallani a legfontosabb szentírásokról, énekelni az Úr nevét, más hívők társaságában lenni és szolgálni őket, és imádni Isten mūrti formáját – amely által az emberi életünket különlegessé, és értékessé, valóban emberivé tehetjük.

Bővebben a templomról >>

Adományozni itt lehetséges >>