Szeptember 22-én első alkalommal került megrendezésre az Isodyana Botanikus Kert „Tájfajta mustra” gyümölcsészeti programja. A hűvös őszi idő ellenére többen is eljöttek megtekinteni, megérinteni, megszagolni és megízlelni a Kárpát-medence gyümölcsészeti hagyatékának egy részét, amelyet Krisna-völgy az évek során összegyűjtött, nevelt és szaporított is.

Az elmúlt fél évezred alatt Európa gyümölcsöskosara alakult ki hazánkban a számtalan gyümölcsfajta megtelepítésével, helyi körülményekre történt adaptálásával és felszaporításával. Az egyedi éghajlat és környezet nagyon híres tájfajták kialakulását tette lehetővé, egyben óriási változatosság mellett.

A rendezvényen a látogatók megismerhették a régi gyümölcsös színek-illatok-ízek világát, amelyet az őszi-téli kínálat lehetővé tett. Az almák között favoritnak számított a Téli banán alma, a Cigányalma, a körték között néhány késői vajkörte, illetve a szőlők közül mindent vitt a Pölöskei muskotály és az Izabella. 

Saját házi szaporításaink által az érdeklődők egyéves oltvány csemetéket is vásárolhattak konténerben, amelyeket saját kertjeikben tudnak tovább nevelni az utókor örömére, ezzel is részt vállalva a jelentős genetikai kincs megőrzésében.

Az ősz folyamán továbbra is lehet vásárolni alma, körte, szilva, meggy és cseresznye oltványokat. Október 20-án pedig csemetevásárt is rendezünk a kertészetben.

További információk Pőcze Vilmos kertvezetőnél [email protected] Tel: 30/2067332

 

 

Szeretne eltölteni akár több napot is Krisna-völgyben, vagy Csoportjával egy hasonló fesztiválprogramunkon részt venni?

Kérjük, hívja fel Turisztikai Szervezőnket a +36 30 436 39 00 -es mobilszámon, aki szívesen segít Önnek programja összeállításában!