Újabb két madárfaj Krisna-völgyben! Két hét, két új megfigyelt madárfaj… Szeptember 30-án egy fiatal gyöngybaglyot (Tyto alba) találtunk méhészetünk mellett a magas fűben, nemsokkal látogatása után pedig egy csapat keresztcsőrűvel találkozhattunk az irodánk előtt.

A gyöngybagoly röpképtelennek tűnt, amikor megtaláltuk, meg is vizsgáltuk, de sem külsérelmi nyomot, sem betegség jelét nem találtuk rajta, így valószínűleg csak a növényzet akadályozta a szabad mozgásban. A közeli erdőfolthoz vittük egy fára, ahol bizonyította egészséges voltát, és tovarepült. A gyöngybagoly Magyarországon fokozottan védett madárfaj, a Dél-Dunántúlon gyakoribb, mint másutt az országban. Rendszerint magtárakban, templomtornyokban, padlásokon költ, így reméljük nálunk sem csak kóborlásai során kerül majd szem elé (itteni költéséről nincs adatunk).

Alig telt el két hét, és központi irodánk bejáratánál hat keresztcsőrű (Loxia curvirostra) tűnt fel egy tuja magjait csipegetve. Ők szintén kóborló madarak, de hazánkban csak alkalmanként jelennek meg nagyobb csapatokkal, amúgy ritka fészkelők fenyveseinkben. A madárfaj érdekessége, hogy a két csőrkáva egymás mellé zárul, így a fenyőfélék toboztermését könnyedén felnyitja, s a magot “csipeszével” szedi ki. Nász idején a hímek ragyogó narancsbarna színben pompáznak, ilyenkor már szerényebb a külsejük, de még így is különleges látványként szolgáltak a Botanikus kertben, a 107. megfigyelt madárfajként.

Az idelátogatóknak jó madármegfigyelést kíván: Pártha dász