Úgy tartják, ha valaki forró halavát eszik, elűzi, sőt, megelőzheti a megfázást. Ez a varászlatos ízű csemege rendkívül laktató, az elkészítése pedig egyszerű, és nagyon sokrétű. A mi tippünk szerint leginkább az esti, nyugodt órákban esik jól egy tányérnyi.
Halava – indiai darapudding
Hozzávalók:
7,5 dl víz,
4 dl cukor,
5 dkg dió, magvak, vagy gyümölcsök
10 dkg vaj,
2 dl búzadara
A vizet a cukorral felforraljuk és kis tűzön forrón tartjuk. A vajat kis lángon megolvasztjuk, beleöntjük a búzadarát és állandóan kevergetve 10-15 percig alacsony lángon pirítjuk. Belekeverjük a durvára tört dióbelet, egyéb magvakat vagy gyümölcsöket, majd további 5 percig pirítjuk. Ekkor egyik kezünkkel lassan, óvatosan beleöntjük a forró szirupot, miközben a másik kezünkkel lendületesen keverjük. 2 percig főzzük, hogy a dara az összes folyadékot beigya. 10 percig lefedve pihentetjük, majd forrón vagy langyosan kínáljuk.
Ízlés szerint kandírozott vagy friss gyümölcsökkel, magvakkal, kakaóval, főszerekkel és lekvárokkal is ízesíthetjük.
Jó étvágyat!