Pártha dász

A nevem Pártha dász.

1972-ben születtem, Győrben. Általános tanulmányaim elvégzése után – atyai ösztönzésre – szakácsnak tanultam, majd ezzel párhuzamosan a természettudományok és a fényképezés felé fordultam. A civil mozgalom aktív részeseként a Reflex Környezetvédő Egyesületnél dolgoztam 1988-tól 1995-ig, ahol természetvédelmi és környezeti nevelési programokat vezettem, majd a Szellemkép Szabadiskolában két évig tanultam fényképezést. Kiállító fotográfusként több témát dolgoztam fel a közönség számára. 1995-től 2000-ig a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi felügyelőjeként a Pannonhalmi Tájvédelmi Körzetben tevékenykedtem. Innen az utam Krisna-völgybe vezetett, ahol befogadott egy csodálatos közösség. Nem mintha menekültem volna – bár az addigi életemet a Krisna-tudat megismerése után eléggé céltalannak találtam – hanem nagyon megnyugtató volt, hogy olyan emberekre leltem, akik valódi értékeket keresnek és képviselnek, az itt folytatott tevékenységek pedig anyagi szempontból is vonzóak, de még fontosabb, hogy az eredményük túlmutat e nyomorúsággal és szenvedéssel teli világon, mindenkit efelé terelve.

A Krisna-tudat tanításaival való megismerkedésem főbb állomásai: 1993-ban adományoztam Győr belvárosában, hálából egy pici krisnás könyvet kaptam, meg néhány finom golyócskát. A könyv a polcra került. 1996-ban levettem a polcról, akkortájt sok mást is olvastam, keresve az igazságot. Hamvas Béla írásai inspiráltak, hogy kutakodjak a különböző szentírásokban, és a metafizika indiai értelmezéseiben is. Végül egy alternatív könyvesboltban találtam egy “Bhagavad-gítá, úgy ahogy van”-t, Sríla Prabhupáda fordításában és magyarázataival. Ez ’97 nyarán volt. Pár hét alatt elolvastam, és úgy éreztem, nincs értelme tovább keresnem. Szeptembertől felkerestem a győri Haré Krisna központot, ahol kedvesen segítettek lelki életem első lépéseiben, majd 2000 őszén döntöttem úgy, hogy Krisna-völgybe költözöm.

Az élet nem véletlenekről szól, az enyém sem.  Mindig  a természettel, a környezetvédelemmel, oktatással,  fényképezéssel (vagy inkább az emberi gondolatok kifejezésével) és részben főzéssel, gasztronómiával foglalkoztam. Krisna-völgyben kitűnő lehetőség van arra, hogy minden anyagi képességünket, amit a sors megad, Krisna szolgálatába állíthassuk (s ezáltal fejlődhessünk a lelki életben). Kezdetben a parkok, kertek, közterületek fejlesztése és fenntartása volt a szolgálatom, majd ez kiegészült a környezetvédelem, az erdőgazdálkodás, a tájrendezés helyi igazgatásával. Ide kapcsolódik a 11 hektáros Botanikus kert kialakítása, és egy komplex környezetgazdálkodási rendszer kidolgozása is, ám ezek még csak részben valósultak meg. Ma a közösség ellátási funkciói is a felügyelt területekhez tartoznak (pl. közösségi konyha, anyagbeszerzés, faellátás, intézményi fenntartási feladatok).

2004-ben házasodtam meg, a feleségem Krisna-kánta-siromani dászi. Korábban a helyi iskolánkban tanított, néhány éve azonban a templomi imádatban teljesít szolgálatot. Együtt gondozzuk a ránk bízott javakat Krisna-völgyben (mint pl. szolgálati lakásunkat és kertünket, vagy a több tízezer kis növényt), és együtt törekszünk a lelki fejlődés útján.

Nagyon örülök, hogy erre az írásra akadt. Krisna-völgyben komolyan vesszük a környezettudatos életet. Ha Ön is e területtel foglalkozik, kérem, írjon nekem. Ha a Botanikus kertünk érdekli, vagy a számtalan környezetvédelmi kísérletünk, ne mulassza el, tegyen hozzá valamit. Biztos vagyok benne, hogy Ön is értékes gondolatokkal, pártfogással, pénzbeni vagy tárgyi adománnyal tudja segíteni kezdeményezésünket. Ne feledje, ha Krisna-völgyet vonzónak találja, az azért van, mert aki itt él, mindenki hozzátesz valamit, nem elvesz belőle. Ha Ön is így áll hozzá, mindegy, hogy hol lakik, már itt van.

Elérhetőségem: pd@1108.cc

Share
Ezt a cikket eddig 36 675 látogató olvasta.

Hozzászólások

6 hozzászólás

 1. Bors Norbi
  2008 augusztus 18. 21:08:10

  Nagyon jól éreztük magunkat nálatok! köszönjük szépen a lehetőséget, hogy újból bejárhattuk a farmot és egy kicsit kiszakadhattunk a pörgős stresszel teli “én akarom, nekem akarom, enyém legyen” világból.Az a pár óra amit ott töltöttünk , feltöltött minket egy kis időre.
  Mégegyszer köszönjük!

 2. nagy lajos
  2011 április 10. 07:56:45

  Üdv és további sok sikert,csak így továbbb…

 3. Sulalita dd
  2011 április 11. 14:57:25

  Köszönjük szépen!:)
  Üdvözlettel,
  Sulalitá devi dasi

 4. Kovácsné Ilus
  2011 október 24. 01:53:23

  Minden dicsőséget a bhaktáknak!
  Nem tudom, milyen fórumon, kinek tehetném fel kérdéseimet…
  Sivarama Swami podcastját nem akarom magammal terhelni…
  Kérlek, segítsetek!
  Hari bolo!

 5. spd
  2011 október 31. 12:58:24

  Kedves Ilus!

  Kérjük, keresd a kérdéseiddel Lilasuka Prabhut a következő email címen:
  Lilasuka.SRS@pamho.net ,aki készségesen válaszol a kérdéseidre.

 6. Póczos Balázs
  2012 július 11. 03:54:34

  Kedves Pártha dász!
  Nagy érdeklődéssel foglalkozom egy ideje a vallásotokról,életmódotokról,a völgyről szóló írásokkal,kisfilmekkel,cikkekkel.Amit te írtál,nagyon tetszett,különösen az utolsó két mondat!További munkátokhoz sok sikert kívánok!
  Tisztelettel:Póczos Balázs