Mi az Öko-völgy?

Az éghajlatváltozás problémája napjainkra globális méreteket öltött: a rövid távú érdekeket szolgáló tettek helyett mindenképpen érdemi döntésekre, intézkedésekre van szükség. Ez a kihívás valóban példa nélküli, ugyanis most egyszerre van szükség globális szinten megvalósuló intézkedésekre, s ezekkel párhuzamosan és velük szoros összefüggésben a lokális – kisközösségi, egyéni – szinten bekövetkező változásokra. Felismerve a felelősségvállalás fontosságát a társadalmi szintű problémák megoldásában, 15 évvel ezelőtt megalapítottuk Krisna-völgyet, egy faluközösséget, mely képes választ adni mindezen problémákra. A kialakult helyzet orvoslásához egy olyan megoldásra van szükség, amit az emberek maguk kezdeményeznek, egyéni felelősségük tudatában. Erre kiváló alternatíva az önellátó farmközösségek létrehozása, melyekben a természet és a környezet kínálta lehetőségeket figyelembe véve, egészséges, környezettudatos szemléletnek megfelelő életmód alakítható ki.
Az Öko-völgy program egy faluméretű kísérlet, amelyben 150 önkéntes és közel 50 különböző intézmény vesz részt: saját kutatásaikkal, tapasztalataikkal, élményeikkel járulnak hozzá a programhoz, és bemutatják, hogy milyen eredményeket lehet elérni, ha a környezettudatosság a mindennapi gyakorlatban is jelen van egy közösség életében. A projekt a faluközösség mindennapjain keresztül mutat alternatívát nem csak a környezeti, de az égető nemzeti szintű társadalmi és gazdasági problémák kezelésére is. Így a környezetvédelem, a szemléletformálás és a vízkészlet védelem mellet célul tűztük ki a preventív egészségügy alkalmazását, a lakosság egészének foglalkoztatását, a bűnmegelőzést, valamint a szenvedélybetegségek és a depresszió kezelését is.

Share
Ezt a cikket eddig 26 472 látogató olvasta.

Hozzászólások

4 hozzászólás

 1. Orban Istvan
  2010 november 27. 16:47:58

  Oda vagyok az ilyen és ehhez hasonló utópiákért. Félreértés ne essék, én hiszek ezekben. Úgy gondolom, hogy az ilyen látásmódban és cselekvésben jövő van. Csak a Krisna iránti áhítatnak vagyok egy kicsit híján.

 2. Ábrán Erika
  2011 július 10. 08:45:56

  Gratulálok az eddig elért sikerekért. Remélem, hogy egyszer én is eljutok ide.

 3. Bodor Ildikó
  2016 január 26. 15:17:27

  Kedves Biofarm!
  Szeretném felvenni a kapcsolatot Balamodával a balzsamkörte termesztésével kapcsolatban, ha lehetséges. Pár éve próbáltam, egy thaiföldi barátnőm hozott magokat, de nem sikerült,pedig még ecsettel is próbálgattam beporozni. Pár éve le is tettem róla,de most a képei uj reményt adtak, csak segítség kellene köszönettel venném.

  Előre is köszönettel Bodor Ildikó

 4. Kundalata devi dasi
  2016 január 29. 15:13:08

  Kedves Ildikó!

  Kertészünk elérhetősége: bmod@krisna.hu