A vegetarianizmus a nevéből eredően az a táplálkozási gyakorlat, melynek követője bármilyen állat megölésével elkészített táplálék elfogyasztását elveti. Több formában létezik, aszerint, hogy a húson kívül mely ételek fogyasztása tilos. Vannak, akik elutasítják a tejet és a tejtermékeket, vagy a tojást. A szigorúbb vegán táplálkozás semmilyen állati eredetű ételt nem enged meg, tehát ezek sem fogyaszthatók, és még a mézet is tiltják. A nyers-evők emellett még főtt vagy sült ételeket sem esznek…

Sok vegetáriánus számára ez nemcsak táplálkozási gyakorlat, hanem egy kiterjedt eszmerendszer vagy világnézet, melyet az a fő törekvés jellemez, hogy az ember a lehetőségeihez mérten minél kevesebb állatnak okozzon szenvedést, különös tekintettel a tudatos, fejlett idegrendszerrel rendelkező állatokra. Mások a húsevést más okból utasítják el, például azért, mert nem szeretik, undorodnak a nyers hústól, vagy pedig azért, mert a diétájuk nem engedi meg.

A vegetarianizmus világnézete  a mai  modern társadalmakban a reform- vagy natúr táplálkozási irányzatok egyike, így követői rendszerint nagy hangsúlyt fektetnek az egészség tudatos megőrzésére. Emellett a hústermelés ökológiai költségessége, illetve a nagyipari előállításhoz társuló jelentős környezetterhelés és környezetszennyezés következtében kapcsolatban áll a környezetvédelemmel  az állatok életminőségének, leölésének és tárgyként való kezelésének etikai aggályai miatt pedig szorosan összefonódik az állatvédelemmel és az állatjogi mozgalommal is. (Forrás: a fentieket olvashatjuk az értelmező szótárakban a vegetarianizmusról)

Modern társadalmunkban nagy hangsúlyt helyezünk az életminőségre. Sajnos ez sokszor az élvezet minőségét jelenti. Megfeledkezünk arról, hogy felelősek vagyunk az egészségünkért, a testünkért. Ezt pedig a helyes táplálkozással és életmóddal tudjuk csak fenntartani.

A védikus kultúrában a táplálkozásnak is megvolt a kultúrája. Manapság nem a táplálék tápláló hatására helyezzük a hangsúlyt, hanem érzékkielégítő funkciójára. Természetesen mindezeknek lesz egy visszahatása életünkben. Amikor a természet törvényeit felrúgjuk kapunk visszahatásokat.

A helytelen táplálkozásnak vannak következményei, melyek a későbbiek folyamán nyilvánulnak meg a testen. Cukorbetegség, emésztési problémák, méreganyag lerakódás, súlyfelesleg stb. formájában. A táplálkozásnak is van egy kultúrája, melyet a védikus rendszerben alkalmaztak. A fűszerek nemcsak kellemes ízt adtak az ételeknek, hanem a megemésztésüket is elősegítették.

Kérem fogadják szeretettel az ételreceptjeinket, melyek a vegetariáus étkezésüket segítik elő 🙂

 

  •  Nariyal Matar Shorba – Paradicsomos brokkoli

Hozzávalók

1 nagy vagy 2 kisebb brokkoli /virágjaira szedve/
50 dkg paradicsom /turmixolva/
2 kk római kömény
6 ek ghí
1 kk asafoetida
2 kk só
2 dl tejföl v. tejszín /elhagyható/

Menete:

1. a ghín vagy olajon megpirítjuk a római köményt, beleszórjuk az asafoitidát
2. belekeverjük a paradicsomot, majd a brokkolit
fedő nélkül főzzük
3. a végén tejszínt vagy tejfölt rakunk bele

  • Handvo

Amely hasonló a Dhoklához. Gujarati sós csemege. Nagyon illik
hozzá a csatni vagy az iró.
Érdekessége, hogy  sütőben kell elkészíteni.

Hozzávalók :

2 cup búzadara
1 cup csicseriborsóliszt /sárgaborsóliszttel is helyettesíthető/
2 cup joghurt
1 cup melegvíz
1 cup reszelt sütőtök
1 cup reszelt répa
1 cup összevágott korieanderzöld
2 ek olaj
3 kk őrölt koriander
2 kk só
1/2 kk kurkuma
2 tk sütőpor /vagy szódabikarbóna
1 ek reszelt gyömbér
4-5 db curry levél összetörve

Tetejére szezámmag pirított, asafoitida, fekete mustármag kipattogtatott /meleg olajba kell tűz fölött hagyni, amig nem pattog/

Menete
1. lereszeljük a sütőtököt és a sárgarépát apró lyuku reszelőn
2. Összekeverjük az összes összetevőt egy tálba
3. egy kiolajozott tepsibe öntjük a masszát
4. berakjuk a sütőbe és megsütjük
5. kevés olajon kipattogtatjuk a fekete mustármagot, külön megpirítjuk a szezámmagot, ezt hozzákeverjük a mustármaghoz, és 1/4 kk asafoitidát is keverünk hozzá
6. amikor megsült a handwo a tetejére elosztva rárakjuk a mustármagos, szezámmagos aszás olajat.

  • Almacsatni

Hozzávalók

6 db közepes alma
2 db szárított chilipaprika /összetörve/
2 kk ánizs
2 ek vaj
1 kk kurkuma
1/2 dl víz
6 ek cukor

Elkészítés menete:

1. almákat megmossuk, meghámozzuk, és kis kockákra vágjuk
2. a vajat felmelegítjük megpirítjuk benne a fűszereket /enyhén/
3 belekeverjük az almát 5-6 percig pároljuk
4 ráöntjük a vizet, lefedjük és nagy lángon főzzük, gyakran kevergetjük kb 15 percig
5 hozzáadjuk a cukrot, és addig főzzük, amíg besűrűsödik

 

  • Dváraka börfi

csemege sárgaborsólisztből

Hozzávalók:
400 g vaj
300 g sárgaborsóliszt
250 ml tej
250 ml víz
250 g cukor
40 g durvára vágott mandula /pírított/
2 evőkanál kókuszreszelék

Menete:
1. vajat megolvasztjuk, belekeverjük a sárgaborsólisztet, kb. 15 percig lassú tűzön kevergetjük, amíg aranybarnára pirul /az illatán is érezni lehet, amikor jó már/
2.egy másik edénybe a cukorból vízből tejből szirupot főzünk
3. a megpirult sárgaborsólisztre rakjuk a kókuszreszeléket, utána pedig a sziruppal felöntjük, és a mandula nagy részét beleöntjük
4. addig főzzük, amig ragacsossá válik besűrűsödik
5. kivajazott kissé mély tálcára rakjuk vagy formázzuk. /tetejére rászórjuk a megmaradt magokat/
6. kockára vágjuk /s felajánljuk/
Gyors és finom édesség!

 

  • Jó étvágyat kívánok Mindenkinek, mindehhez 🙂

 

Szeretne eltölteni akár több napot is Krisna-völgyben? Kérjük, hívja fel turisztikai szervezőnket a +36 30 641 23 09 -es mobilszámon, aki szívesen segít Önnek programja összeállításában!